Рівненський облмуздрамтеатр відзначив 75-річчя

фото Рівненський облмуздрамтеатр відзначив 75-річчя

Рівненський облмуздрамтеатр відзначив 75-річчя

27 березня відшуміло оплесками глядачів наше театральне свято – Міжнародний день театру та відзначення 75-річчя з дня заснування Рівненського облмуздрамтеатру. На дійство завітали перші особи міста та області, духовні особи, давні друзі театру, колеги з різних куточків України.

Творчий вечір «Не хлібом єдиним живе людина…» відбувся у теплій, родинній атмосфері. І, зрештою, якщо глядачі й вловили у дійстві нотку смутку, то недарма, адже колектив, як і вся країна, ось вже понад рік відчуває біль за загиблими синами України. Саме тому у сценарії свята й віднайшлись вірші, мелодії присвячені пам’яті героїв, загиблих на Майдані та на сході України, їм також приурочили й фрагмент вистави «Та не однаково мені…».

Окрім того у виконанні артистів на сцені постали образи з інших вистав. Монолог Каліки Біллі з ірландської комедії М. МакДонаха «Каліка з острова Інішмаан» прочитав актор Ігор Ніколаєв. Сергій Бондарук (Стецько) та Оксана Островська (Уляна) розважили глядачів епізодом з «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка. Уривки з вистав театрали переплели ліричними піснями у виконанні солісток Наталії Боярської та Жанни Бичковської, хореографічними композиціями у виконанні балету. Музичний супровід вечора здійснив оркестр театру під керівництвом Зіновія Крета.

Словами вдячності та безмежної пошани, а також оплесками пригадали театрали усіх тих, хто працював у театрі, але кого вже немає з нами. А присутніх на святі ветеранів театру, які перебувають на заслуженому відпочинку після багатолітньої праці, привітали наймолодші актори, діти, які зайняті у діючому репертуарі. Вітання через покоління відбулось у формі інтерв’ю з юними акторами. Вони досить нетрадиційно та по новому відповіли на прості питання: «Якщо ти не віддав театру усе, то ти не віддав театру нічого, що це означає?», «Хто у театрі головний?», «Чому кажуть, що театр починається з вішака?» та інші. А потім ветерани отримали квіти з рук дітей.

Не обійшлось свято без привітань та подарунків. Найдорожчим презентом до свята для театру стало озвучення наказу президента України Петра Порошенка про присвоєння звання «Заслужений артист України» актору Станіславу Лозовському. Приємну новину приніс на свято голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Семенович Чугунніков. Окрім того, очільник області повідомив, що до свята Рівненський облмуздрамтеатр отримує у подарунок необхідну освітлювальну апаратуру. Голова рівненської обласної ради Михайло Михайлович Кириллов передав театралам у користування сучасний ноутбук.

З надзвичайно корисним подарунком завітав і міський голова Рівного Володимир Євгенович Хомко. З його рук колектив отримав генератор снігу.

Властивості чудо-машини рівненські театрали одразу випробували й продемонстрували. Кілька секунд і зал поринув у зимову казку - на сцену рясно посипався сніг.

Надзвичайно важливим у день свята було благословення колективу з рук архієпископа Рівненського і Острозького Української Православної Церкви Київського Патріархату Іларіона. На вечорі зачитали вітальний лист від Міністра культури України В’ячеслава Анатолійовича Кириленка, а також Національної спілки театральних діячів України.

Привітали театралів і виконуюча обов’язки начальника управління культури Рівненської ОДА Світлана Борисівна Хом’як з керівниками обласних установ, голова Обласної організації профспілки працівників культури Петро Петрович Давидюк, президент Рівненської торгово-промислової палати Микола Якович Ярощук, власник Рівненського льонокомбінату Олег Казимирович Червонюк, який вручив театралам сертифікат на придбання звукового обладнання.

Особливо тепло прозвучало привітання від очільника Рівненського палацу дітей та молоді Ірини Олександрівни Первушевської. Адже ПДМ у Рівному нещодавно теж відзначив аналогічний ювілей. Подарунок від ПДМівців, як завжди, вразив оригінальністю. Театральна лабораторія «ВідСутність» продемонструвала опісля концерту на Театральній площі феєричне фаєр-шоу.

Традиційно для ювілею окремі працівники театру отримали різноманітні відзнаки та грамоти. А ось нагороду Рівненського облмуздрамтеатру «За відданість та багаторічне служіння театру» з рук директора-художнього керівника Володимира Петріва отримала народна артистка України Ліна Ізарова.

На завершення вечору спільно з глядачами театрали заспівали духовний гімн України «Боже великий єдиний…», а потім на площі перед театром прозвучало спільне, світле та єднаюче «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…».

Колектив Рівненського облмуздрамтеатру щиро дякує усім за привітання. Навзаєм бажаємо місту, області та Україні процвітання, а кожному українцю миру та любові, віри у наше світле, Богом благословенне майбутнє.

Підготувала керівник літературно-драматичної частини Рівненського облмуздрамтеатру

Ірена Боровець

0673281515, 0991936260