У Рівному для дітей з вадами зору друкують алфавіт Брайля на 3D-принтері

Автор Події міста Опубліковано 12.10.2016 в Новини міста
фото У Рівному для дітей з вадами зору друкують алфавіт Брайля на 3D-принтері

Віднедавна Рівненська обласна бібліотека започаткувала ще один соціальний проект для місцевої громади. На базі Window on America center, який діє в бібліотеці започаткували друк тактильних кубиків для незрячих дітей.

Асортимент книг та навчальних матеріалів шрифтом Брайля в Україні за кількістю значно поступається виданням, виконаним плоскошрифтовим способом. Через невеликий попит та складність виготовлення такі видання мають вищу ціну. Перш за все, від цього страждають діти з вадами зору, які або взагалі не мають тактильних книг, або не мають розлогого вибору між творами друку. При цьому, саме у дітей існує найвища потреба в набутті грамотності та письменності.

Інтернет-центр «Окуляр», який створений при Рівненській обласній бібліотеці якраз для вирішення проблеми інтеграції незрячих людей до інформаційного простору, давно працює над тим, щоб отримувати хоча б деякі тактильні та аудіо-видання для потреб місцевої громади.

Віднедавна перед співробітниками бібліотеки відкрилася нова, невідома до цього можливість – відкрити власні потужності з виготовлення тактильних навчальних матеріалів для дітей. Це стало можливим завдяки обладнання Window on America center потужним 3D-принтером та обладнанням, необхідним для 3D-друку. Тепер на 3D-принтері виготовляють алфавітні кубики, на їхніх ребрах, замість букв українського алфавіту літери шрифту Брайля.

Виготовленням кубиків займається волонтер, спеціаліст з 3D-друку у Рівному, Михайло Грушевський. Першими користувачами кубиків стануть вихованці Клеванського інтернату для дітей з вадами зору.

Після запуску проекту у нього вже з'явилися перші спонсори – ресурс 3dprinter.org.ua подарував для друку кубиків 6 кг. пластику ESUN, також пластик надало представництво фірми Verbatim.